L’Ajuntament de Cunit ha proposat recuperar tota l’autenticitat i la memòria de lèpoca de la Transhumància concretament en el camí ramader que uneix Santa Coloma de Queralt i el nostre municipi. En els darrers anys, des de la regidoria de Turisme, s’ha impulsat iniciatives de recuperació, informació i promoció d’aquesta ruta i, aquesta tardor, celebrarà també unes jornades molt especials, en què els visitants podran viure en primera persona l’experiència de recórrer aquesta ruta a peu o amb bicicleta.

LA DIVULGACIÓ CONJUNTA DELS ORÍGENS

Un dels objectius d’aquest projecte Per mantenir viu el record de temps passats i també per poder transmetre a les generacions més joves els orígens de la societat que han heretat.

Amb aquesta voluntat, els ajuntaments de Cunit i Santa Coloma de Queralt, juntament amb els ajuntaments de Castellví de la Marca, Sant Jaume dels Domenys i Torrelles de Foix I el Consell Comarcal del Baix Penedès han sumat esforços i fan possible aquesta nova iniciativa turística, esportiva i de memòria del territori.

La Carrerada de Santa Coloma va ser una ruta transhumant cabdal en el seu temps. I, des d’ara, gràcies a la voluntat de les institucions i a la implicació de les persones que ho fan possible, esdevindrà novament un element de promoció econòmica, no pas ramader però sí turístic, que vol atraure visitants i fer-los gaudir dels paisatges, els costums, la cultura, la història i la gastronomia del territori que travessa.

Jaume Casañas, alcalde de Cunit posa en valor aquest projecte “la proposta de reviure aquesta part de la història del nostre i d’altres municipis ja pren forma. Per fi tenim les propostes damunt de la taula i les hem adaptat a diferents perfils perquè el màxim de persones puguin gaudir-les. Divulgar i donar a conèixer el nostre patrimoni i la nostra història a través de vivències ens aporta sempre un valor afegit”.

Pròximament, s’anunciarà el període d’inscripcions a aquestes modalitats:

La Carrerada Sta Coloma a peu

Guiats per un pastor de tota la vida, en Salvador, acompanyareu el seu ramat d’ovelles durant 64 quilòmetres i quatre jornades, des de Santa Coloma fins arribar a Cunit, vivint i sentint tota l’autenticitat de la Carrerada de Santa Coloma.

L’inici de la ruta serà el dissabte 29 d’octubre, i s’arribarà a la platja de Cunit el dimarts, 1 de novembre, havent fet nit a Sant Magí de la Brufaganya, Torrelles de Foix i L’Arboç. En arribar a destí, es podrà gaudir d’una festa de benvinguda a la platja i serà el punt de trobada amb les persones que hauran fet les altres rutes a peu i amb bicicleta de muntanya.

La Carrerada de Sta Coloma popular a peu 

El dia de Tots Sants es podrà gaudir d’una versió reduïda i assequible per a tothom, que permetrà endinsar-se igualment en tot l’esperit de la Carrerada de Santa Coloma amb una ruta d’uns 13 quilòmetres entre L’Arboç i Cunit.

Un cop ja a la platja s’ferirà un vermut i mentre tindrà lloc l’arribada progressiva de tots aquells que hauran participat en la ruta llarga a peu o en les modalitats de bicicleta. Podeu decidir si deixeu el vostre mitjà de transport particular a la sortida o a l’arribada i, a l’inici o en acabar, fer ús del servei de tren per desplaçar-vos.

 La Carrerada Sta Coloma amb BTT 

El dimarts, 1 de novembre, un bus portarà, a primera hora i amb les bicicletes, des de Cunit a Santa Coloma de Queralt. Des d’allà, es seguirà íntegrament la Carrerada de Santa Coloma en sentit descendent, al llarg de 64 quilòmetres. El dinar tindrà lloc a Torrelles de Foix i es tornarà a Cunit juntament amb els participants de la modalitat Half, gaudint d’un trajecte ràpid, accessible i encisador, envoltats del paisatge i la història d’aquests grans territoris.

En arribar a la platja de Cunit, també es coincidirà amb les persones que hauran fet les rutes caminant i tots plegats formaran part d’una festa de benvinguda a la vila, com es feia antigament.

Mitja Carrerada Sta Coloma amb BTT (Half)

L’1 de novembre, es sortirà de bon matí des de la platja de Cunit per fer mitja Carrerada, d’anada i tornada: primer en sentit ascendent fins a Torrelles de Foix, on es dinarà juntament amb els participants de la modalitat llarga de BTT, tornant en acabar cap a Cunit. Una ruta d’uns 60 quilòmetres que permetrà esprémer al màxim aquest camí ramader en els dos sentits de la marxa, arrencant i acabant a tocar del mar.

En arribar a la platja de Cunit, els participants d’aquesta modalitat es reuniran també amb les persones que hauran fet la ruta a peu, gaudint tots junts d’una festa de benvinguda a la vila, com es feia fa dècades.

La història d’aquest camí ramader

La Carrerada de Santa Coloma és un històric camí ramader que uneix les platges de Cunit amb Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, més de 60 quilòmetres terra endins i 675 metres més amunt. També formava part de la xarxa de camins transhumants que, des d’aquesta vila, pujaven fins a les pastures pirinenques.

A les portes de l’estiu i després de la sega del cereal, els ramats d’ovelles feien el camí en sentit ascendent des de Cunit, travessant l’Arboç, Torrelles de Foix i la Serra d’Ancosa fins arribar a Santa Coloma. Allà passaven setmanes pasturant els rostolls que havien quedat als camps i, en acabar l’estiu, tornaven cap a la costa sempre ben guiats pels seus pastors. En arribar a les platges de Cunit eren rebuts amb una gran festa.

Per més informació podeu consultar el web www.cunit.cat/carrerada