El divendres 28 de juny, és el Dia de l’Alliberament LGBTI+ o Dia de l’Orgull LGBTI+ i l’Ajuntament de Cunit ho commemora a la plaça del casal a partir de les 19 hores, amb la lectura del manifest i el show “Bis a Bis: un show LGBTI+”, amb Elsa Ruiz i Sil de Castro.

L’activitat és gratuïta i està oberta a tota la població.  Les persones assistents rebran una polsera i un vano LGBTI de Cunit amb Orgull.

Les persones que vulguin participar en la lectura del manifest s’han de posar en contacte amb la regidoria d’igualtat (Telèfon: 636 94 70 35 i correu electrònic: igualtat.genere@cunit.cat)

El 28J és el principal dia de reivindicació i visibilització del col·lectiu LGTBI+, amb actes, manifestacions i desfilades arreu del món.

Té els seus orígens en l’anomenada rebel·lió de Stonewall, que va començar el mateix dia de l’any 1969 a Nova York i que es considera l’inici del moviment per l’alliberament LGTBI+. Els fets que es commemoren són una sèrie de revoltes contra la policia que van començar amb una batuda policial al bar Stonewall. Com que el fet LGTBI+ estava penat legalment, aquest tipus d’actuacions policials eren freqüents. Als disturbis hi van participar les persones LGTBI+ i persones del barri Greenwich Village (principalment persones racialitzades i de classe treballadora) que estaven cansades dels abusos policials. La policia va ser incapaç de contenir els aldarulls durant les tres nits consecutives que van durar i posteriorment es va organitzar una manifestació i una gran quantitat de persones LGTBI+ s’hi van sumar mostrant-se, públicament, orgulloses de ser elles mateixes i sense vergonya, a pesar de la persecució legal i l’estigma social. L’any següent, en commemoració d’aquests fets, va tenir lloc la primera manifestació per l’alliberament LGTBI+, que s’ha anat repetint cada any a moltes ciutats arreu del món. Es considera que aquests fets són la primera vegada que el col·lectiu LGTBI+ va deixar de resignar-se a la persecució i va decidir rebel·lar-se per defensar els seus drets.

A Catalunya la primera manifestació per l’alliberament LGTBI+ va tenir lloc el 26 de juny del 1977. Va ser organitzada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya i s’hi van sumar diverses organitzacions feministes, veïnals, sindicats i partits polítics. La manifestació va ser dissolta per la policia. En aquell moment les pràctiques homosexuals i el transvestisme estaven perseguits legalment.