La reunió ha servit per acordar la constitució d’una associació mitjançant la qual els municipis puguin fer un front comú per tal de posar en comú els problemes que té la costa i reclamar ajudes i millores a la Generalitat i l’Estat. En la pròxima trobada de la taula, prevista pel mes de març, es definirà quina serà la forma jurídica que s’adoptarà.
Han estat presents a la trobada un total de setze municipis des de Sitges fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. També hi han participat representants de la Generalitat i de Costes de l’Estat.
Aquesta Taula va néixer el febrer de 2020, com a punt de trobada de municipis litorals davant de la necessitat de tractar qüestions comunes per a la cura del litoral més enllà dels límits administratius, el Pacte de Coma-ruga.
Primer van ser 11 municipis, des de Sitges fins a Tarragona, als quals posteriorment es van afegir poblacions fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant sense dubtar-ne, ja que “el mar no té portes” i cal treballar tots plegats per fer
front als efectes de l’imminent canvi climàtic, a les possibles afectacions dels temporals marins cada vegada més continus i devastadors, i a la pujada del nivell del mar. Són aproximadament 110 km de litoral compartint experiències, dubtes i inquietuds per mantenir l’ecosistema litoral com a barrera natural, espai de salut i socialització i atractiu turístic.
A causa de les restriccions de la Covid-19 només es va poder celebrar una trobada presencial, però els municipis van mantenir el contacte i l’intercanvi d’informació telemàticament i, després de diverses reunions, van redactar i
signar una declaració d’intencions per fer palesa la necessitat de gestionar de forma conjunta sostenibilitat ambiental i salut, sense oblidar que el litoral també és el principal atractiu de la majoria dels municipis costaners i, pel tant, la base principal de l’economia, la base de la indústria de l’allotjament i el potenciador de molts sectors econòmics municipals.