Aquesta setmana han començat les activitats del Pla de Patrimoni de Cunit  amb els centres educatius del municipi. Es tracta de diverses activitats, projectades des de les Regidories d’Educació, de Patrimoni i de Cultura, per donar a conèixer la riquesa patrimonial del municipi.

El Pla té com a objectiu contribuir a la difusió i divulgació del patrimoni local a les escoles, l’institut i el centre de formació d’adults, mitjançant la programació de diferents activitats, visites, jocs, etc, per cada un del nivells educatius. Ajudar a donar valor al patrimoni històric local, fent-lo proper a la societat, des de la base, promovent així l’estimació, el respecte i la preservació d’aquest patrimoni. I crear un vincle, sobretot d’aquells infants nouvinguts amb el seu nou lloc de residència, creant així una sensació de pertinença.

Montse Cámara, regidora de Cultura, explica l’objectiu d’aquest projecte “Volem difondre amb rigor les bases de les cultures que han trepitjat el nostre poble i n’han deixat empremta a través de les restes arqueològiques, edificacions o altres fonts de coneixement, així com aquelles manifestacions populars i tradicionals que formen part de la cultura immaterial del municipi“. A més, també incideix en que “és el resultat de la suma de voluntats i d’interès de tota la comunitat educativa per incloure el Patrimoni Local com a activitat educativa. Hem començat un nou camí de divulgació del nostre patrimoni i la nostra història de municipi que conjuga amb molt encert estima, respecte i coneixement“.

El pas de la història ha deixat  la seva empremta al nucli antic de Cunit amb l’església romànica de Sant Cristòfol, i també a la zona muntanyosa del municipi amb el jaciment ibèric del Fondo d’en Roig (important patrimoni rural i agrícola). El folklore popular forma part de la nostra història i ens ofereix un gran ventall de festes i tradicions arrelades al territori. Tot plegat conforma una interessant mostra del llegat històric cunitenc que els infants coneixeran amb el Pla de Patrimoni.

En el projecte participen les tres escoles el municipi, Cossetans, Solcunit i Pompeu Fabra, l’Institut Ernest Lluch i Martín i el CFA Dolors Paul. L’alumnat treballarà diversos àmbits del patrimoni local, segons el curs escolar, i coneixeran la història del municipi viatjant en el temps a través de diferents activitats.