Els municipis de Sitges, Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Roda de Berà, Creixell, Torredembarra, Altafulla, Tarragona, Vila-seca, Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que representen 110 km del litoral mediterrani, van celebrar una nova reunió ahir dijous 21 de maig. L’objectiu ha estat planificar accions per a l’obertura de platges aquest 2020 aplicant totes les mesures possibles per la prevenció del contagi, oferint el litoral com un espai saludable i font de salut.
Aquesta unitat geogràfica de gestió litoral es va acordar el 19 de febrer de 2020 al Pacte de Coma-ruga per la gestió Sostenible del Litoral i, a partir d’ara, la designarem per acord dels 17 municipis amb el nom de TAULA DE MUNICIPIS PER UN LITORAL SOSTENIBLE.
Com a representant municipal hi és membre el regidor de Medi Ambient i Platges, José Manuel Cabada, que explica cap a on van encaminades les noves actuacions: “demanem tant al Ministeri com a la Generalitat celeritat en concedir les aurotitzacions de temporada i flexibilitat pel sector econòmic per poder oferir les platges amb serveis i amb les condicions que la situació requereix“.
Aquest projecte de Gestió Conjunta del Litoral ha passat per dues crisis: una primera crisi litoral amb motiu dels forts temporals que cada vegada arrasen més sovint les nostres platges destrossant la natura i la primera barrera protectora de molts espais urbans, i una segona crisi sanitària en la qual la natura serà clau per la recuperació.
La Taula de municipis per un litoral sostenible treballa per gestionar el litoral de forma conjunta en base als tres pilars del desenvolupament sostenible: econòmicament viable, socialment equitatiu i ambientalment sostenible.
Per aquesta raó s’han signat 2 pactes dirigits a la Generalitat i al Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO) sol·licitant resolucions i mesures necessàries per a la recuperació en tots els àmbits.
L’interès principal d’aquestes demandes és afavorir la recuperació econòmica i la reactivació del serveis amb totes les garanties sanitàries per oferir la seguretat necessària i contenir l’expansió del virus. Amb l’objectiu que els usuaris puguin gaudir dels espais litorals en les millors condicions alhora que protegim els nostres ecosistemes con a espais saludables i de salut per la societat. Per garantir als usuaris unes platges amb els serveis adients a la prevenció del contagi, gestionant-les sosteniblement.
1r Sol·licitud a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri per a la transició Ecològica per part dels ajuntaments que s’exoneri de les taxes d’ocupació des del començament de la pandèmia fins a finals de 2020 als adjudicataris i concessionaris de les activitats del Pla d’Usos i de les Concessions.
El sector econòmic de pràcticament tots els ajuntaments sol·licitants depèn del turisme, paralitzat per la pandèmia -com molts d’altres- amb el litoral com principal servei i atractiu.
2n Sol·licitar al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya l’autorització per a iniciar el muntatge de serveis pels usuaris a les platges tant públics i privats i també de tots els serveis i activitats de temporada inclosos en el Pla d’Usos 2020.
El muntatge de les instal·lacions requereix un període considerable previ a l’obertura per adaptar les instal·lacions als nous requeriments de seguretat sanitària i es demana autorització per muntar a partir del proper 25 de maig.
Per altra banda, “es fa una crida a la col·laboració ciutadana perquè actuï amb sensatesa, amb el respecte a les normes i mesures de distanciament sanitàries, al desplaçament sostenible per ajudar a mantenir l’ alè que li hem donat al nostre litoral, que serà l’espai de socialització saludable i de salut. Només aconseguirem contenir la pandèmia tots junts”.
L’entrada Treball comú per una gestió sostenible del litoral ha aparegut primer a Ajuntament de Cunit.